Home‎ > ‎

Voluit LevenEen waardevol leven met alles wat daarbij hoort
U wilt vast graag gelukkig zijn. Misschien denkt u dat al uw problemen opgelost moeten zijn voor u dit punt bereikt. Misschien probeert u uw problemen bij voorkeur niet te voelen, te negeren. De cursus Voluit Leven laat u ervaren en inzien dat dit niet werkt. In deze cursus leert u om op een andere manier naar uw problemen te kijken. U leert beter observeren en accepteren wat er in u omgaat. 

Voor wie?
Voelt u zich geblokkeerd door somberheidsklachten (gespannenheid, vermoeidheid, pijn) en/of negatieve emoties (gevoel van leegte, onzekerheid, zelfkritiek)? Deze cursus ondersteunt u. U leert negatieve patronen te doorbreken, zien wat psychisch leed veroorzaakt en minder oordelen. U leert anders kijken naar negatieve emoties en psychische problemen. 

Waar en wanneer?
Bij voldoende interesse wordt een volgende cursus gestart.
De cursus bestaat uit in totaal negen bijeenkomsten van twee uur (19.00 - 21.00 uur) in Harderwijk.  

Kosten en aanmelden
De eigen bijdrage voor deze cursus is Euro 50,00 per persoon plus de aanschaf van het boek "Voluit Leven: mindfulness of de kunst van het aanvaarden, van Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsberg. 

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar nascholing@medicamus.nl o.v.v. Aanmelding Voluit Leven. 

Telefonisch aanmelden kan via 0341-217 252.

Meer informatie?
U vindt meer informatie in onderstaande flyer. Ervaring van een cursist:

Voluit leven’ kan!?
Niet dat ik dat nou direct dacht hoor: ‘Ik kan voluit leven’. En de cursus leek me eerst ook een standaardoplossing voor losers. Niet voor mij dus. En toch zat ik er. De eerste avond mijn ogen gespannen op de deur gericht. Iedere nieuwe binnenkomer even checken. Toen iedereen binnen was merkte ik dat we in een zaaltje zaten met mensen die normaal ogen en ook normaal contact maakten. Niks geks dus. Iedereen een beetje onwennig, net als ik. En na een kennismaking bleek dat, hoe divers ieders achtergrond ook was, iedereen handvatten zocht. Om weg te komen bij de gedachten en gevoelens die je energie opvreten en waar je niet mee verder komt. Dat wilde ik ook!

Voor mij kwam deze cursus na een erg heftig jaar. Door een scheiding, overlijden van mijn moeder, het verlies van mijn ouderlijk huis (mijn vader was 25 jaar geleden al overleden) en door teveel te hebben gegeven, raakte ik uit balans. Na een periode van voluit geven en voluit zorgen merkte ik dat er wat dingen anders moesten. Althans, als ik weer mezelf wilde worden. Als ik weer energie wilde hebben voor iedere dag en het plezier in het leven en de mensen om me heen.

Eenvoudig en de opdrachten gewoon doen
Gaandeweg de cursus ontdekte ik dat de uitdaging, maar ook de kracht van ‘Voluit Leven’ zat in het eenvoudige. En in het gewoon doen van wat je aangereikt wordt. Natuurlijk had ik mijn bedenkingen, zeker in het begin. Maar al doende ontstond er een verandering in mijzelf. Dat vond ik prettig. Het is toch een kwestie van doen en volhouden, merkte ik.

Wat hielp mij het meest?
Op de eerste plaats het gebruik van Mindfulness. Ik ontdekte dat ik mindfulness behoorlijk nuchter en down to earth vind. Je hebt aandacht voor wat is. Gewoon in het hier en nu zijn. Aandacht zonder te oordelen. Opmerkzaam zijn naar jezelf en je omgeving. Het is voor mij een hulpmiddel geworden om me los te maken van gedachtengolven die me kunnen overspoelen.

Wat mij daarnaast geholpen heeft is wat in de methode defusie genoemd wordt: afstand nemen van je gedachten. Anders gezegd: ik hoef niet op alles wat ik denk, in te gaan. Mijn gedachten zijn veel. Dat is altijd zo geweest. Dat zal ook zo blijven. Ik kan nu ook gewoon opmerken dat ik iets denk. Gek genoeg waait het merendeel dan vanzelf over. Wat ik belangrijk vind, schrijf ik op. Dat kunnen praktische dingen zijn of gedachtes waar ik nog eens even na wil denken. Mijn ‘denkende zelf’ is immers een bondgenoot, die me ook erg helpt. Dingen die ik dreig te vergeten poppen op en mijn denkende zelf brengt me naar nieuwe inzichten. Maar ik hoef mezelf niet meer af te leiden en altijd maar bezig te zijn om mijn eigen gedachten te ontwijken. Er is ruimte gekomen voor ontspanning. Hoe fijn is dat!?

Wat ik er aan heb?
Ik kan me beter concentreren en vooral gedachten die me een angstige bezorgdheid gaven, kan ik nu makkelijker loslaten. Het eenvoudige ‘dit denk ik dus’ is dan voldoende. Daardoor kan ik veel beter kiezen waar ik op in wil gaan. Het merendeel laat ik nu liggen en ik merk dat dat kan zonder dat er erge dingen gebeuren. Dat geeft veel meer ontspanning, rust en ruimte.

De energie, die anders weglekte om op al die gedachten in te gaan, kan ik nu gebruiken om voluit te leven. Ik kan weer leven vanuit mijn waarden en kiezen wat ik wel en niet doe. Daardoor is bij mij de balans hersteld.

En die andere mensen in de groep dan? Dat waren voor mij reisgenoten. Er ontstond er een prettige sfeer. De openheid was opmerkelijk. Zonder dat je je ziel en zaligheid bloot geeft waren de gesprekken goed, persoonlijk en helpend. Voor iedereen trouwens die in de groep zat. De begeleiding gaf ruimte zonder oordeel, hield de lijn van de cursus vast en moedigde aan om door te gaan.

Zou ik de cursus aanbevelen!?
Niet zondermeer, want jij moet het zelf willen. Jij moet er aan toe zijn. Ben je er net als ik aan toe om te werken aan je gedachten die je soms overspoelen? wil je de bakens verzetten en wil je volhouden op een weg die eerst lastig en misschien zelfs wat confronterend is? Dan moet je zeker meedoen. Jij zult ook een weg ontdekken om (weer) voluit te leven. Voluit leven kan!

Roger 46, vader van 3, werkzaam in de kerk en deelnemer voorjaar 2017Ċ
Marielle Bothof,
7 feb. 2018 01:30
Comments