Nieuws


Medicamus Flexpool

Geplaatst 4 jul. 2018 01:32 door Marielle Bothof

Medicamus Flexpool biedt een oplossing voor plotselinge uitval van praktijkmedewerkers binnen de huisartsenpraktijken in de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde. Medicamus Flexpool onderscheidt zich doordat de pool wordt gevuld met parttime medewerkers die reeds werkzaam zijn in de bij Medicamus aangesloten huisartsenpraktijken en bereid zijn om collega-praktijken af en toe te helpen. Van alle medewerkers worden de competenties in kaart gebracht, zodat snel de juiste match gemaakt kan worden. Klik hier voor meer informatie of om in te schrijven voor de Flexpool. 

Twee jaar GezondVeluwe: evaluatie van de opbrengsten

Geplaatst 27 feb. 2018 07:20 door Marielle Bothof

Wat levert twee jaar GezondVeluwe op? Wat zijn de belangrijkste resultaten en successen? En hoe ervaren de inwoners dat? In Noordwest-Veluwe werken zorgaanbieders, gemeenten en cliëntenorganisaties samen om de zorg voor 150.000 inwoners te verbeteren. 

In het laatste kwartaal van 2017 is een tussentijdse evaluatie uitgevoerd. De resultaten van het programma zijn weergegeven in een overzichtelijke 
infographic. Naast de lopende projecten ziet u ook de nieuwe thema’s voor 2018 terug.

Door samenwerking betere zorg voor kwetsbare ouderen

Geplaatst 6 jul. 2017 06:47 door Marielle Bothof   [ 6 jul. 2017 06:59 bijgewerkt ]

Harderwijk, 6 juli 2017

P E R S B E R I C H T  

Steeds meer kwetsbare ouderen komen met een zorgvraag terecht bij de Huisartsenpost of op de Spoedeisende Hulp. Dit is een landelijke tendens. De meesten kunnen weer naar huis met indien nodig extra thuiszorg of wijkverpleging. Soms is naar huis gaan geen optie en is een kortdurend verblijf in een zorginstelling nodig: eerstelijns verblijf (ELV). Hier krijgen ouderen tijdelijk zorg en verblijf omdat het thuis even niet gaat. Tot voor kort was het niet eenvoudig plekken te vinden, waardoor sommige ouderen niet de zorg kregen die zij nodig hadden.

Om dit beter te regelen hebben de volgende organisaties de handen ineen geslagen: Huisartsenorganisatie Medicamus, Ziekenhuis St Jansdal en de zorgorganisaties Coloriet, Zorggroep Noordwest-Veluwe, Zorgverlening Het Baken, Beweging 3.0 en WZU. In de afgelopen periode zijn de werkprocedures op elkaar afgestemd om deze samenwerking mogelijk te maken.

Zeven dagen per week hulp voor ouderen
Door een goede afstemming is nu vierentwintig uur per dag duidelijk waar direct een eerstelijns verblijfplek beschikbaar is. Bij een acute hulpvraag is het mogelijk om een cliënt direct zorg en ondersteuning te bieden. De samenwerkende organisaties staan 7 dagen per week, 24 uur per dag met elkaar in contact. Een eerstelijns verblijf is dus ook buiten kantoortijden te organiseren.

Niet goed regelen is geen optie
Volgens de organisaties is er landelijk steeds meer behoefte aan kortdurende zorg van ouderen in een zorginstelling. “In onze regio hebben alle betrokkenen hard gewerkt om hiervoor een goede samenwerking op te zetten. Het is van belang dat dit goed geregeld wordt. Het uitgangspunt is dat ouderen centraal staan. Er moet goed gekeken worden hoeveel en welke zorg de oudere nodig heeft. De oudere, die tijdelijk zorg en verblijf nodig heeft omdat het thuis even niet meer gaat, wordt nu snel en goed geholpen.”

Eerstelijns Verblijf
Eerstelijns Verblijf (ELV) is bedoeld voor kwetsbare ouderen die tijdelijk niet meer of nog niet verantwoord in hun eigen woonomgeving kunnen verblijven, maar waarvoor geen opname in het ziekenhuis nodig is. Belangrijke voorwaarde is dat het verblijf medisch noodzakelijk is en dat gedurende 24 uur verpleegkundig toezicht nodig is. De huisarts of medisch specialist kan in dat geval een indicatie geven voor ELV. De duur van ELV bedraagt maximaal drie maanden. Soms vereist de benodigde zorg om een indicatie voor langdurige zorg aan te vragen.

Er wordt geprobeerd om ouderen zoveel mogelijk een plek te bieden in een zorginstelling in hun eigen regio. In de praktijk blijkt soms een tekort aan bedden. Dit capaciteitsprobleem is een groot landelijk maatschappelijk probleem. De ontwikkelingen in de regio zijn echter positief. Door onderling contact is er begrip voor elkaar en dat komt de ouderen ten goede. Tenslotte is de zorg voor kwetsbare ouderen iets van alle zorgpartijen.

De zorg voor kwetsbare ouderen is iets van alle betrokken zorgpartijen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


De rol van ICS (inhalatiecorticosteroïden) bij de behandeling van copd

Geplaatst 5 apr. 2017 08:36 door Marielle Bothof

Graag attenderen wij u op een filmpje over de plaats van ICS bij de behandeling van COPD.
De film van 4 minuten is te bekijken via de weblink (http://www.medclass.nl/ICSbij COPD) en is gemaakt in samenwerking met Hennie Veneboer (praktijkverpleegkundige) en Cas Colder (longarts Sint Jansdal).

Na afloop bent u op de hoogte van:

  • de plaats van ICS bij de behandeling van patiënten met COPD;
  • waarom ICS niet alleen ontstekingsremmend werkt, maar ook een pneumonie kan veroorzaken;
  • hoe ICS af te bouwen bij een patiënt met een stabiel COPD;
  • welke patiënten in aanmerking komen om te laten stoppen met ICS;
  • de plaats van langwerkende luchtwegverwijders bij patiënten met COPD;
  • hoe medicamenteus te starten bij een vastgestelde COPD.

Wandelen is even eenvoudig als sterk wapen in strijd tegen diabetes

Geplaatst 28 mrt. 2017 06:41 door Marielle Bothof   [ 28 mrt. 2017 06:52 bijgewerkt ]

Dagblad De Stentor, 23 maart 2017

Diabetes Challenge: preventieve gezondheidszorg ten voeten uit VELUWE/ZEEWOLDE

In verschillende wandelgroepen gaan diabeten het gevecht aan met hun ziekte. En ook om eind juni de Diabetes Challenge te kunnen lopen.


NICO VAN LEEUWEN

Teus van Asselt (67) uit Putten zat vijf jaar geleden op een dood spoor. Vijf jaar diabetespatiënt en als klap op de vuurpijl longembolie. Het leven leek even uitzichtloos. Wandelen veranderde echter alles. Inmiddels is er geen grotere ambassadeur van de Diabetes Challenge 2017 dan de 67- jarige Puttenaar.

Na de operatie van de longembolie begon Van Asselt vijf jaar geleden in het herstelcentrum Salem voorzichtig te sporten. Eenmaal in Putten trok hij de lijn door bij de fysio. Zijn leven kantelde drie jaar geleden volledig. ,,Mijn cardiotrainer Koos de Ruiter en diëtiste Corine van
Beek waren met de Challenge bezig en adviseerden mij om ook eens te gaan wandelen. Ik moest vreselijk lachen. Wandelen? Ik?"

,,Het begon met een boodschap doen. Niet in de auto of op de fiets, maar gewoon wandelend naar dorp. Toen er een groep begon te trainen voor de Challenge, sloot ik me aan. Mijn ogen gingen open. Of beter: mijn lijf veranderde. Het had enorm goede invloed op mijn longen, het gewicht en mijn suikerniveau."

,,Ik heb twee jaar meegedaan in de voorbereidingen en de Challenge zelf. Geweldig! Man, ik heb voor mijn ogen wonderen zien gebeuren. Diabeten die geen medicijnen meer nodig hebben, maar ook hartpatiënten die aansloten. Ik kan er een boek over schrijven."

Nanette Egberts van paramedische zorggroep FleGel en Annemiek Raidt van huisartsencoöperatie Medicamus hangen aan de lippen van de 67- jarige van Asselt. Zeewoldenaar Egberts: ,,Ik word er emotioneel van. Dit is preventieve gezondheidszorg ten voeten uit. Het is bewegen en leefstijl. Precies waar wij als therapeuten, artsen en diëtisten samen voor staan."

Egberts vormt met Raidt en diëtiste Corine van Beek het projectteam dat in Garderen, Hierden, Harderwijk, Nunspeet, Ermelo, Putten en Zeewolde wandelgroepen coördineert. Raidt: ,,We zijn
aangehaakt op het initiatief van de Bas van Goor Foundation, die in Nederland de diabetes Challenge organiseert. Het doel is in de laatste week van juni zes dagen lang 10.000 stappen per dag te zetten. Alle groepen gaan dan elke avond met elkaar in één van de plaatsen wandelen. De maanden er naar toe zetten huisartsen, fysiotherapeuten en diëtistes zich in om de mensen te trainen. Pro deo. Je krijgt er zoveel voor terug dat het energie geeft."

Van Asselt heeft in Putten de zaak min of meer over genomen. ,,We lopen met een gevorderde groep en met beginners. Elke maandagavond. We komen op de mooiste stukjes van Putten en blijven gezond. Ik ben zeven kilo afgevallen, mijn artsen verwonderen zich iedere keer weer als ik langs kom voor controle. Als groep kijken we echt naar elkaar om."

Ondersteuning

Het projectteam ondersteunt. Egberts: ,,We organiseren een intake voor nieuwkomers die via de huisartsen en de fysio- en diëtistenpraktijk aangemeld worden. In de beginnersgroepen kan iedereen meedoen. Uiteindelijk loopt men die Challenge, elke dag zo'n zeven kilometer. En bij de finish is het feest."

Raidt denkt dat dit jaar de finishlijn in Harderwijk komt te liggen. ,,Het zal hoe dan ook weer een emotioneel moment zijn voor de wandelaars en hun familieleden. De laatsten krijgen na vier maanden wandelen een andere partner of familielid terug." Van Asselt weet dat het lastig is om de diabeten in beweging te krijgen. ,,Een kikker leer je eerder breien dan deze groep in beweging te krijgen. Maar wandel je een keer mee, dan ben je verkocht en verandert je leven. En ik weet waar ik over praat."
www.bvdgf.org

Werkdruk, werkgeluk?!

Geplaatst 23 mrt. 2017 01:49 door Marielle Bothof   [ 23 mrt. 2017 01:51 bijgewerkt ]

Op 17 mei a.s. vindt bovenstaand minisymposium plaats in Zwolle. Het minisymposium wordt georganiseerd door een groep POH- studenten van de VIAA gereformeerde Hogeschool. 
Doelgroep: huisartsen, praktijkondersteuners en doktersassistente. 

Onderstaand meer informatie:

WERKDRUK, WERKGELUK?! 
Luister naar je hart’ 

Herken je dit: toename van chronisch zieken, jaarcijfers, accreditatie, bijscholingen, telefoontjes, verzuim, meer personeel, kortom veel nieuwe ontwikkelingen...druk, druk, druk! Denk je ook wel eens bij jezelf: hoe houd ik mijzelf én mijn huisartsenpraktijk gezond? Kom dan naar ons mini symposium. Een interactieve avond met enthousiaste sprekers die u graag handvatten willen geven, hoe met werkdruk in de huisartsenpraktijk om te gaan. 

Voor meer informatie over de gastsprekers én inschrijving, bezoek onze website: http://www.viaa.nl/symposiumpoh 

Let op: opgeven kan tot 3 mei 2017! Vol=Vol. 

VIAA gereformeerde Hogeschool 
Parkeren: Asserdorperdijk 11, 8012 EG Zwolle. 
Entree gratis. 
Mogelijkheid om vooraf maaltijd te gebruiken in ons restaurant á €5,-.

Veluwse Diabetes Challenge

Geplaatst 29 jun. 2016 06:19 door Marielle Bothof   [ 29 jun. 2016 06:21 bijgewerkt ]

 Artikel uit De Stentor van maandag 27 juni 2016 (Stad en Streek, pag 23).

 Stappenteller drijvende kracht

 Op het terrein van Salem in Ermelo proef en zie je de emotie. Voor de ruim zeventig deelnemers is de finish van de Veluwse Diabetes Challenge een mijlpaal. En daar horen tranen van geluk bij. 

Twaalf uur zaterdagmiddag. Twee grote opgeblazen harten, confetti, gladiolen en omhelzingen. Het zit er op. Ruud uit Ermelo wil graag vertellen waarom het zo'n mooi moment is. De 59 jarige werd door zijn huisartsbegeleider op de uitdaging gewezen. "Ik kreeg een jaar of vier geleden diabetes. Ik was daar druk meen en ik bewoog eigelijk steeds minder. toen ik hoorde dat ze in april met een wandelclubje gingen starten, ben ik direct aangehaakt.... (Lees het volledig artikel in het document hieronder).

Nieuwe vorm van ouderenzorg op Noord-Veluwe en in Zeewolde

Geplaatst 3 jun. 2016 02:49 door Onbekende gebruiker

Nieuwe vorm van ouderenzorg op Noord-Veluwe en in Zeewolde

 

In de regio Noord-Veluwe en Zeewolde hebben gemeenten en zorgorganisaties op 1 juni jl. het voornemen uitgesproken om de zorg en ondersteuning rondom kwetsbare ouderen meer in samenwerking op te gaan pakken. Met zorg en ondersteuning die aansluit bij de behoeften van de ouderen en hun mantelzorgers, dichtbij de thuissituatie waar het kan.

 

Roland Ekkelenkamp, directeur huisartsencoöperatie Medicamus, vertelt trots: “De afgelopen jaren hebben we als gemeenten en huisartsen al goede stappen gezet in de samenwerking rondom ouderen. In de regio is de vergrijzing hoger dan landelijk. Met de intentieverklaring rondom ouderen gaan we een stap verder in het belang van de kwetsbare ouderen en hun omgeving. In de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Putten en Zeewolde gaan we samenwerken met lokale ouderenteams en een digitaal communicatiesysteem. Daarbij komt er meer aandacht voor activiteiten voor het behoud van gezondheid en welbevinden van ouderen.”

 

Lokale ouderenteams

Wethouder Ard Kleijer, gemeente Putten, “Met de inzet van de lokale ouderenteams willen we de ouderen en hun mantelzorgers ondersteunen bij het zo lang en prettig mogelijk zelfstandig thuis wonen. In de teams verbinden we de verschillende professionals rondom de oudere met elkaar zoals de huisarts, de wijkverpleegkundige, de ouderenadviseur, de apotheker, de diëtiste, de Wmo-consulent of de geriater van het ziekenhuis. Inspiratie voor deze vorm van samenwerken hebben we gehaald uit het model SamenOud, dat partners rondom ouderenzorg in wonen, welzijn en zorg met elkaar verbindt en het welbevinden van de oudere centraal stelt.”

 

Directe communicatie

Anouk Bettman, kaderhuisarts ouderenzorg: “Eind 2017 willen we in alle vijf gemeenten gebruikmaken van het digitaal communicatiesysteem OZOverbindzorg. Hiermee kunnen de zorgverleners, de ouderen en hun mantelzorgers eenvoudig met elkaar communiceren. De oudere en hun mantelzorgers staan centraal, zij bepalen wie toegang tot het systeem krijgt en hebben daarmee de regie in handen. De betrokken zorgverleners rondom de oudere hebben snelle en directe lijnen met elkaar. Hierdoor kunnen we de zorg en ondersteuning beter afstemmen, meer kwaliteit bereiken en crisissituaties proberen te voorkomen.


Actief en gezond ouder worden

“Voorkomen is altijd beter dan genezen”, voegt Nathalie Koopman van Zorgbelang Gelderland tot slot toe. “In elke gemeente willen we, op basis van onderzoek naar de behoeften van ouderen en hun omgeving, activiteiten gaan ontwikkelen gericht op vitaal en gezond ouder worden. Dit doen we uiteraard met de ouderen, in samenwerking met hun naasten en de lokale organisaties.

 

Ondertekenaars

De samenwerkingspartners die op 1 juni de intentieverklaring ‘Samenwerking rondom (kwetsbare) ouderen’ hebben getekend zijn: Medicamus Zorg BV, Gemeente Ermelo, Gemeente Harderwijk, Gemeente Nunspeet, Gemeente Putten, Gemeente Zeewolde, Regio Noord-Veluwe, Icare, Zorggroep Noordwest-Veluwe, Ziekenhuis St Jansdal, Coloriet en Woonzorg Unie Veluwe.

 

Programma GezondVeluwe

De intentieverklaring is onderdeel van het programma GezondVeluwe, dat beoogt samen met de partijen in de regio, de gezondheidszorg en de ondersteuning van de 150.000 inwoners in de regio duurzaam te organiseren; “Goede en betaalbare zorg op de juiste plek”.

 Feestelijke ondertekening intentieverklaring Samenwerking rondom (kwetsbare) ouderen.

Informatiebijeenkomst over hoofdpijn op maandag 20 juni 2016!

Geplaatst 23 mei 2016 07:55 door Marielle Bothof

Op maandagavond 20 juni 2016 organiseert Medicamus i.s.m. een aantal apothekers uit de regio een informatiebijeenkomst over hoofdpijn. 
Tijdens deze avond zal er een presentatie worden gegevens door een neuroloog uit Ziekenhuis St jansdal. Tevens zal er een huisarts en apotheker aanwezig zijn voor het geven van uitleg en verdere informatie.

U bent van harte welkom! Wel graag even opgeven via ketenzorg@medicamus.nl.

Bekijk de bijgevoegde folder voor verdere informatie! 

Eerste zorgverzekeringen met GezondVeluwe-keurmerk

Geplaatst 15 dec. 2015 08:03 door Onbekende gebruiker   [ 5 jan. 2016 06:38 bijgewerkt ]

Medicamus, partner van de Zorgalliantie GezondVeluwe is blij te kunnen melden dat  het eerste keurmerk verstrekt is. Met Zilveren Kruis hebben de alliantiepartners contractafspraken gemaakt voor 2016. Op basis daarvan voldoen de zorgverzekeringen die onder dit contract vallen aan de keurmerkcriteria die de zorgalliantie gesteld heeft voor 2016. Het gaat onder andere om FBTO, Pro Life en Zilveren Kruis.  Dit betekent dat op dit moment  zo’n 80.000 inwoners van onze regio een verzekering hebben met het GezondVeluwe Keurmerk. De alliantiepartners zijn blij met de gemaakte regionale afspraken.

Met het initiatief GezondVeluwe is hoog ingezet, omdat de zorgaanbieders zeker willen stellen dat de zorg in de regio blijvend is en duurzaam verbetert. De media vonden het in de afgelopen weken vooral stoer dat de zorgaanbieders zogenaamd in opstand kwamen tegen de verzekeraars. Het was echter geen opstand,  want het gaat de alliantie met name om het herstellen van het evenwicht tussen  inwoners, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Niet voor niets staat in het logo van GezondVeluwe: Samen Beter! We willen samen optrekken en werken aan de beste regionale zorg.

Het ziekenhuis heeft met Zilveren Kruis goede afspraken  gemaakt over oncologische zorg en de dure geneesmiddelen. Ook  over het verder stimuleren van doelmatigheid en verplaatsing  van zorg naar de eerste lijn, waaronder naar de huisartsen. De substitutie van zorg, onder andere op het gebied van chronische hartaandoeningen, wordt op deze manier ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De alliantiepartners gaan ook verder in de regio investeren.

Van groot belang voor de regio is de zorg voor kwetsbare ouderen. Naast de huisartsen speelt  Zorggroep Noordwest-Veluwe hierin een belangrijke rol. In de contracten met Zilveren Kruis is voor de inwoners in de regio geborgd dat de zorgvraag zoveel als kan in de regio beantwoord kan worden. Hierdoor blijft het sociale netwerk van de cliënt zo goed mogelijk behouden.

Naast de afspraken die de zorg in de regio behouden, en waar nodig verbeteren, zijn met de zorgverzekeraar ook afspraken gemaakt over het investeren in gezondheid binnen de regio. Het keurmerk vereist investering op initiatieven die gericht zijn op preventie en vitaliteit. Te denken valt aan EHBO-cursussen voor jonge gezinnen, trainingen voor mantelzorgers, voorlichting over voeding, en kortingen op sportabonnementen. In ontwikkeling is een periodieke Persoonlijke Gezondheidscheck. Zilveren Kruis heeft toegezegd open te staan voor de financiering van regionale projecten die hieraan bijdragen. De alliantie weet ook dat gemeenten en andere stakeholders in het verzorgingsgebied hierin willen meedenken en participeren.

De alliantiepartners hopen dat de inwoners van de regio de komende tijd bewust kiezen voor hun zorgverzekering. Belangrijk is dat inwoners  niet alleen kijken naar de goedkoopste polis, maar ook naar het regionale belang om goede en duurzame zorg in onze regio te behouden. Het GezondVeluwe-keurmerk kan hierbij helpen.  De zorgalliantie verwacht overigens dat er in de komende weken nog meer zorgverzekeringen met een keurmerk bij komen. Kijk voor meer informatie op www.gezondveluwe.nl

 

 

-0-0-0-0-0-0-0-0-

 

 

Zilveren Kruis heeft het GezondVeluwe Keurmerk en hieronder vallen de volgende zorgverzekeraars

 

Avéro Achmea * (inclusief volmachten Aevitae, IAK, Nedasco, Caresco, Turien & Co)

Pro Life

OZF

Interpolis

FBTO

De Friesland Zorgverzekeraar

Zilveren Kruis**

* met uitzondering van de Zorgplan Selectief polis

** met uitzondering van de Basis Budgetpolis

Reacties partners Zorgalliantie

 

Theo Hiemstra, zorggroep Noordwest-Veluwe

De zorgalliantie zet fors in op een optimale doorstroming van met name oudere patiënten tussen zorgaanbieders. Theo Hiemstra van Zorggroep Noordwest-Veluwe: “Er is overeengekomen dat cliënten vanuit huisartsen en ziekenhuis kunnen ‘uitstromen’ naar crisis-, observatie- en hospicebedden van de Zorggroep. En verder dat cliënten, mede ter voorkoming van verkeerdebedproblematiek, zonder beperkingen vanuit het ziekenhuis kunnen ‘uitstromen’ naar geriatrische revalidatie en verpleeghuiszorg van de Zorggroep. Dit is belangrijk omdat het de zorg ondersteunt en de patiënt of cliënt op de juiste plek de juiste zorg krijgt; niet zwaarder dan nodig en niet minder dan noodzakelijk.”


Roland Ekkelenkamp, huisartsencoöperatie Medicamus

Roland Ekkelenkamp, directeur huisartsencoöperatie Medicamus: “ Wij gaan nu aan de slag met het multidisciplinaire zorgprogramma voor Cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Tevens kan ons traject Medicamus Ouderenzorg waarin wij samenwerken met andere zorgverleners en gemeenten worden doorgezet. Daarnaast hebben wij een regionaal huisartsenbudget gekregen voor het uitvoeren van diverse andere regionale programma’s om huisartsen te ondersteunen in hun veranderende rol in de regio”. 


Arend Jan Poelarends, ziekenhuis St Jansdal

De financiële ruimte die door meer doelmatig werken en verplaatsen van de zorg ontstaat, is door de zorgverzekeraars gebruikt om andere zaken mogelijk te maken. Financieel directeur van  St Jansdal Arend Jan Poelarends: “Voor het ziekenhuis is leveren van oncologische zorg en de dure geneesmiddelen die hierbij nodig zijn heel belangrijk. Wij werken hierin goed samen met andere ziekenhuizen, waaronder Antoni van Leeuwenhoek. Wij doen alleen de behandelingen waar we goed in zijn en die passen bij de omvang van ons ziekenhuis. Ons motto hierbij is dichtbij in de regio als het kan, verder weg als het moet. De afspraken die we nu hebben gemaakt maken het voor ons mogelijk om hiermee door te gaan.”

1-10 of 43